Raksti par kafiju

Garšvielas kafijai

Garšvielas kafijai palīdz uzlabot dzēriena buķeti, to bagātinot ar jaunām garšām. Kā pareizi gatavot kafiju ar garšvielām un ko tieši var pievienot iecienītam dzērienam tasē, neriskējot to sabojāt?

Kafija un garšvielas: viss sarežģīti.

Ideja par dažādu garšvielu pievienošanu kafijai radās veiklajiem austrumu tirgotājiem. Viņi pirmie pamanīja, ka garšvielas novērš nepatīkamus aromātus, tādēļ sāka pievienot iepuvušām kafijas pupiņām melnos piparus un citas smaržīgas garšvielas. Tā tirgotāji pārdeva sabojātu vai nostāvējušos preci.
Pēc tam kafejnīcu īpašnieki saprata, ka ar garšvielu palīdzību var uzlabot pat neveiksmīga dzēriena garšu, kas pagatavots no lētām pupiņām. Laika gaitā garšvielas kafijai sāka izmantot ne tikai garšas maskēšanai, bet tās padziļināšanai. Tradīcijas rotāt kafijas buķeti ar garšvielām un piedevām iedzīvojās daudzās valstīs.

Kādas garšvielas pievieno kafijai garšai?

Esošo garšvielu un piedevu daudzveidība tā vien mudina mūs uz eksperimentiem. Izveidots garšvielu komplekts, kuras bieži pievieno kafijai, lai uzlabotu tās aromātu un bagātinātu dzēriena buķeti.

Garšvielu Top‒10 kafijai:

1. Kanēlis
2. Vaniļa
3. Krustnagliņas
4. Muskatrieksts
5. Kardamons
6. Anīss
7. Ingvers
8. Citrusaugļu miziņas
9. Sarkanie pipari
10. Ķiploks

Kā piemeklēt garšvielas kafijai?

Ja Jūs nezināt, ko īsti izvēlēties savai kafijai, tad izmantojiet mūsu īso izziņas materiālu.

• Kafijas buķetes pastiprināšanai izmantojiet sāli, melnos piparus vai ķiploku.
• Izcelt saldās notis palīdzēs kanēlis, vaniļa, anīss.
• Krustnagliņas un muskatrieksts saasinās garšu un piešķirs tai pikantas notis.
• Ingvers un miziņas atsvaidzina dzērienu, piešķir aromātu un pikantu parūgtu skābumu.
• Sarkanie pipari vēl vairāk pastiprina garšu un padara to asāku, izteiktāku.
• Kapučīno vai latte var pievienot kanēli, vaniļu, kā arī kardamonu. Visas šīs garšvielas teicami apvienojas ar piena garšu.

Vispārīgie noteikumi kafijas un garšvielu apvienošanai

Lai jūsu kafija ar garšvielām izdotos, jāievēro daži vienkārši noteikumi.

• Jo plānāka dzēriena buķete, jo vieglāk to izjaukt. Tādēļ augstu šķirņu kafiju reti gatavo ar garšvielām, lai neizjauktu garšas harmoniju.
• Sākt eksperimentēt vislabāk ar nelielām devām, lai atrastu savu garšu līdzsvaru.
• Viena dzēriena ietvaros nav vērts apvienot vairāk nekā trīs garšvielu piedevas.