RAKSTI
Viss par kafiju pasaulē – KOLUMBIJA
Kafijas vēsture Kolumbijā
Kafijas vēsture Kolumbijā sākās pirms aptuveni 300 gadiem, kad jezuīti to ieveda valstī 18. gadsimtā. 1835. gadā pirmie austrumu zonā ražotie maisi tika ievesti caur Kukutas muitu.
Leģenda vēsta, ka kafijas ražošanas pieaugumu Kolumbijā veicināja jezuītu priesteris Fransisko Romero mazajā Salazar de Las Palmas pilsētā Santanderas departamentā.
Priesteris piespieda draudzes locekļus, kuri nožēloja savus grēkus, izpirkt savus grēkus, stādot kafijas kokus un strādājot stādījumos.
Pateicoties tam, kafijas ražošana sāka izplatīties arī citās provincēs. Līdz 19. gadsimta beigām ražošana pieauga no 60 000 līdz 600 000 maisu un 19. gadsimta beigās kafija jau bija Kolumbijas galvenais eksporta produkts.
Kolumbija pašlaik nodrošina 15% no visas pasaules kafijas ražošanas.
Tie ir gandrīz 3 miljardi Arabica kafijas koku, kas banānu ēnā dod iespaidīgus rezultātus. Kolumbijā tagad ir vairāk nekā 540 000 kafijas ražotāju ģimeņu.
Kolumbijas kafijas pircēji ir galvenokārt rūpnieciski attīstītās valstis: Vācija, ASV un Japāna.

Huans Valdess (Jhuan Valdes) – īsts zemnieks, kurš apceļojis pasauli, gadā pozējot tūkstots fotosesijās un kalpojot kā Kolumbijas kafijas vēstnieks visā pasaulē.

1959. gadā notika divi svarīgi notikumi: izdomāta personāža Huana Valdesa rašanās un Café de Colombia biroja atvēršana Tokijā, padarot Japānu par otro lielāko Kolumbijas kafijas patērētāju šodien pasaulē.
Pateicoties ģeniālam mārketinga plānam, kas sākās pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, lielākajai daļai cilvēku Kolumbijas kafija asociējas ar ūsainu fermeri Huanu Valdesu blakus ēzelim kalnu fonā.
Ko dzer parastie kolumbieši?
Kolumbijā parastie cilvēki dzer tinto.
Tinto tiek tulkots aptuveni kā “tinte” vai “tintes ūdens” un ir biezāks, koncentrētāks produkts, kas izgatavots no otršķirīgiem graudiem un tiek pārdots ļoti mazās tasītēs.
Kolumbijai ir kvalitātes standarts attiecībā uz pupiņu veidiem, kurus tā var eksportēt, un viss, kas neatbilst stadartiem, paliek valstī vietējam patēriņam un lielākoties kļūst par tinto.

ROMBOUTS sortiments
Rombouts sertificētā P.G.I. “Café de Colombia” kafija aug Kolumbijas Sierra Nevada de Santa Marta un Serranía de la Macarena kalnu grēdu nogāzēs.
Arabika kafijas pupiņas tiek rūpīgi novāktas ar rokām- katra pupiņa tiek ekskluzīvi atlasīta, izvēloties optimāli nobriedušas kafijas ogas. Kafijas pupiņu atdalīšanai no kafijas ogām tiek izmantota mitrā metode, kas ļauj iegūt maigu, sabalansētu garšu bez piegaršas, ar vidēju līdz augstu skābuma pakāpi un pilnīgu, izteiktu aromātu.
Tikai kafijai, kas atbilst stingriem standartiem un specifikācijām, drīkst būt piešķirts P.G.I. (Aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde) “Café de Colombia” marķējums.
Viss par kafiju pasaulē – BRAZĪLIJA
Brazīlija ir pārliecinoši vadošā kafijas ražotāja un eksportētāja. Arabika veido 85% no kultivētajām sugām. Šie augi, kas ievesti no Francijas Gviānas 18. gadsimta sākumā, sākotnēji tika audzēti Amsterdamas botāniskajā dārzā, kur 1706. gadā parādījās Java kafijas koks.



Kompānija Rombouts lēpojas ar Campione Barista kafijas pupiņu maisījumu! Pateicoties šai ekskluzīvajai kafijai, Rombouts kompānija ir uzvarējusi vairākos “Barista” čempionātos.
Kompozīcija 92% Arabica 8% Robusta. Lielākā šī pupiņu maisījuma daļa tika audzēta fazendās Brazīlijas augstienēs.
Kafijai piemīt stipra garša, pikants aromāts ar vieglu tumšās šokolādes piegaršu un ilgstoša, patīkama pēcgarša.

Kafija Latte
Caffe latte: kas tas ir?
Latte ‒ kafija ar pienu vai piens ar kafiju? Pēc mūsu domām, pēdējais apgalvojums vairāk atbilst patiesībai. Un arī pats receptes nosaukums apstiprina tā tieksmi uz piena sastāvdaļu. «Latte» tulkojumā no itāļu valodas arī nozīmē «piens».
Kas un kad pirmo reizi pagatavoja caffe latte līdz šim brīdim nav zināms. Itāļi autorību piedēvē sev, taisnīgi balstoties uz to, ka nosaukums ir itāļu.
Franči apgalvo, ka paši pilnīgi spējīgi pagatavot cafe au lait.
Austrieši atgādina, ka pirmie sajauca kafiju ar pienu tieši Austrijas impērijas teritorijā.
Itālijā ir populārs stāsts par to, ka latte ‒ sākotnēji bija vienkārši uzsildīts piens. Bet viens barista nolēma pieliet nedaudz kafijas aromatizētāja vietā. Tā radās caffe latte recepte.
Receptes sastāvā ir tikai divi ingredienti ‒ espreso kafija un uzputots piens. Cukurs un apkaisīšana pēc vēlēšanās.
Kā pareizi dzert latte?
Latte lietošanas tradīcijas izmainījušās vairāku pēdējo gadu laikā.
Agrāk latte pasniedza stikla pokālos ar salmiņu, caur kuru vajadzēja dzert kafiju. Latte pasniegšanas un dzeršanas stilistika vairāk atgādināja kokteiļus bāros.
Šobrīd gan latte pasniegšana, gan lietošana kļuvušas daudz demokrātiskākas. Dzēriena slāņainā struktūra vairāk nav modē. Stikla pokāli ar salmiņu dod vietu augstām tasēm ar amizantiem uzrakstiem. Salmiņu aizvietoja karotes ar garu rokturi, ar kurām latte var droši sajaukt un dzert kafiju kā vienkāršu karsto dzērienu.
Svarīgs ir latte dzeršanas laiks. Pēc itāļu viedokļa, šis dzēriens jālieto dienas pirmajā pusē. Apenīnos kafija ar pienu jālieto līdz plkst. 11.
Uzskata, ka daudz vēlāka latte un citu piena saturošo recepšu lietošana traucē gremošanu. Jebkurā gadījumā latte nekad nedzer pēc ēšanas, bet tikai starp ēdienreizēm. Vienīgais izņēmums ‒ brokastis, kad drīkst sev atļauties latte kafijas tasi.
Ar ko atšķiras latte no kapučīno?
Kapučīno satur vairāk espreso nekā latte, tā stiprāka un tās garša daudz izteiksmīgāka. Kapučīno putas daudz blīvākas un līdzenākas.
Latte satur daudz mazāk espreso, tai ir piena garša, maiga, saldena, zīdaina, bet putas ‒ irdenas un gaisīgas.

Secinājums:
• Piena‒kafijas dzēriens ar nelielu stiprību.
• Zems kofeīna saturs.
• Atšķiras no citām kafijas ar pienu receptēm ar minimālu kafijas saturu.
• Piemīt maiga krējuma garša.
• Piemērota lietošanai dienas pirmajā pusē.